Na bezsenność naszyjnik z cebuli

Marta Sudnik-Paluch

|

Gość Katowicki 49/2022

publikacja 08.12.2022 00:00

Okazuje się, że od gospodyń z końca XIX w. można wiele się nauczyć, np. w kwestii ekologicznego sprzątania.

	Na zdjęciu od lewej: Paulina Cius-Górska, dyrektorka Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny”, prof. Dorota Świtała- -Trybek, autorka książki, i dr Agnieszka Przybyła--Dumin, kierowniczka działu nauki. Na zdjęciu od lewej: Paulina Cius-Górska, dyrektorka Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny”, prof. Dorota Świtała- -Trybek, autorka książki, i dr Agnieszka Przybyła--Dumin, kierowniczka działu nauki.
Marta Sudnik-Paluch /Foto Gość

Dobra i niefałszowana kawa! Istnieje bardzo prosty środek, za pomocą którego rozeznać możemy, czy palona już lub mełta kawa, jaką niekiedy kupujemy, nie jest fałszowaną. Wszystkie palone produkty, jak np. rzepa i ćwikła, kasztany, cykoria, spadają po pewnym czasie na dno, jeżeli je wyłożymy i rozruszamy w naczyniu cylindrowym napełnionym wodą. Prawdziwa kawa zaś zostaje na powierzchni wody i tworzy pływające nakrycie” – to jedna z setek rad, jakie można przeczytać w najnowszej książce Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie. Zebrała i opracowała je prof. Dorota Świtała-Trybek. Praca m.in. ze starymi kalendarzami czy gazetami, w których zamieszczane były porady dla gospodyń domowych, była dla niej okazją do odkrycia mnóstwa sposobów, jak kobiety usprawniały sobie codzienność. – W czasie czytania tych starych poradników przypomniałam sobie o wielu naturalnych metodach leczenia, które z powodzeniem stosowały nasze babcie. Myślę o środkach na bazie miodu, cytryny, cebuli czy czosnku – dodaje.

Dostępne jest 31% treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.