Misje na słodko

Danuta Sowa

publikacja 23.10.2016 22:05

Peruwiańczyk przygotował dla mysłowiczan prawie 200 sztuk deseru o nazwie "alfajores" - z okazji Niedzieli Misyjnej.

Misje na słodko Peruwiański deser w Mysłowicach Danuta Sowa

W Niedziele Misyjną - 23 października - można było, po każdej Mszy św., zwiedzać Muzeum Misyjne im. Kard. Augusta Hlonda przy parafii Matki Boskiej Bolesnej w Mysłowicach-Brzęczkowicach.

Mysłowiczanie, nie tylko z brzęczkowickiej parafii, licznie z tego skorzystali. W podziemiach kościoła, gdzie swoją lokalizację ma Muzeum Misyjne, oczekiwały parafian liczne atrakcje.

Jedną z nich było spotkanie z rodowitym Peruwiańczykiem, kucharzem, który częstował deserem prosto z Peru o nazwie „alfajores”.

Ten deser to dokładnie słodkie ciastko, które osobiście przygotował Wiktor Grados, szef kuchni w restauracji Hotelu Katowice.

Peruwiańczyk, którego na niedzielę zaprosił proboszcz parafii Matki Boskiej Bolesnej ks. Grzegorz Wita, przygotował na spotkanie prawie 200 ciastek - deseru, który w Peru jest bardzo popularny. Okrągłe ciasteczka z kremem, z mąki głównie kukurydzianej, posypane kokosem, znikały z tac w zawrotnym tempie, a po rozsmakowanych degustatorach było widać, że ten peruwiański przysmak podbił i mysłowickie serca i podniebienia.

Przy odrobinie chęci i dobrej woli można go wykonać i w naszych kuchniach. Mistrz Wiktor podał zainteresowanym nawet jego przepis.

Oprócz peruwiańskiej słodyczy proboszcz ks. Grzegorz Wita zapraszał również do muzealnego kącika kardynała Hlonda, gdzie królowała śląska nuta, czyli kawa i kołocz.

Stoisko muzealne przyciągało wzrok wyrobami misyjnymi, które można było zakupić, pomagając przy tym śląskim misjonarzom.

Wieczorem w brzęczkowickim kościele wystąpił zespół gospel z Tychów - „God's Property”.

Natomiast 30 października na 15.0, każdy, kto chce, może przyjść do Centralnego Muzeum Pożarnictwa w Mysłowicach-Słupnej, gdzie odbędzie się - dla całych rodzin nie tylko z Mysłowic - spotkanie misyjne pod hasłem: "Rozpalać zapał misyjny”.

Misje na słodko   Peruwiańczyk - szef kuchni - częstował gości Danuta Sowa

Misje na słodko   Publiczność w Muzeum Misyjnym Danuta Sowa